Aktualności

    ZALETY WARZYW SZCZEPIONYCH

    Szczepione pomidory i ogórki  - dlaczego i czy warto ?
    Uprawa pomidorów nadal kojarzy nam się głównie z wysianiem nasion i rozsadzeniem ich następnie na miejsce docelowe. Coraz częściej spotykamy się jednak ze szczepieniem pomidorów.
    Na czym to polega?
    Tak samo jak przy szczepieniu roślin ozdobnych potrzebna jest jedna roślina - spełniająca rolę podkładki,  i druga - będąca odmianą szlachetną, służąca jako zraz. Najprościej ujmując, po odpowiednim cięciu obu roślin, zraz umieszczany jest na podkładce tak, by obie części się zrosły. Umożliwia to rozwój i wzrost odmiany szlachetnej na roślinie o wyjątkowej odporności na choroby lub posiadającej większą siłę wzrostu.
    W czym to jednak ułatwia nam uprawę tradycyjnego pomidora?
    Odmiany szlachetne  wykazują się posiadaniem pożądanych przez konsumentów cech takich jak wielkość, twardość lub smak owocu, bądź wysokim plonem. Ich wadą jest jednak większa podatność na choroby, również systemu korzeniowego. Tu zaczynamy doceniać odmiany mniej atrakcyjne, ale też mniej wymagające. Te stosowane jako podkładki mają zazwyczaj lepiej rozwinięty system korzeniowy, co za tym idzie, efektywniej pobierają wodę i składniki pokarmowe z gleby, nawet w mniej korzystnych warunkach, wykazują większą zdrowotność i odznaczają się szybszym wzrostem. To jeszcze nie koniec zalet wynikających ze szczepienia. Odporność, którą zyskują rośliny umożliwia sadzenie pomidorów rok po roku na tym samym stanowisku, np. w tunelu foliowym. Przy uprawie roślin szczepionych znacząco spada ryzyko silnego porażenia roślin chorobami odglebowymi. Jedną z nich jest korkowatość korzeni prowadząca do znacznego obniżenia plonu w skutek zamierania korzeni. Inną chorobą, na którą szczepione pomidory zyskują odporność jest fuzarioza. Jest to grzybowa choroba powodująca zamieranie korzeni, a także brunatnienie wiązek przewodzących i wewnętrznych tkanek piętki korzeniowej. Dodatkowo owoce roślin, które mają zdrowy i silny system korzeniowy są ładniejsze , lepiej odrzywione, równiej dojrzewają i dzięki temu nie mają zielonej części owocu przy nasadzie.

     Podsumowując, rośliny szczepione są bardziej odporne, mają większy wigor od standardowo prowadzonych pomidorów, rosną szybciej i są silniejsze. Szczepienie więc służy połączeniu tych wszystkich zalet z wyjątkowymi owocami odmian szlachetnych w jednej roślinie nie martwiąc się o negatywne cechy uprawy nowych odmian pomidorów. Sadzenie takich roślin umożliwia nam uprawę na tym samym stanowisku, zmniejszenie zużycia środków chemicznych i nawozów. Sądzimy, że amatorska uprawa pomidorów powinna się opierać na roślinach szczepionych, gdyż przy takiej metodzie nie jesteśmy w stanie zapewnić rośliną optymalnych warunków wzrostu i rozwoju.  O wielkości zalet uprawy tego rodzaju roślin może świadczyć fakt, że coraz więcej profesjonalnych producentów przechodzi do uprawy roślin szczepionych.

     

     

    AMATORSKA UPRAWA
    POMIDORÓW SZCZEPIONYCH

    Pomidory zostały zaszczepione na podkładkach  'Arnold' i Maxifort, które pozytywnie wpływają na cechy odmian na niej zaszczepionych, poprawia wigor i przede wszystkim reguluje balans wzrostu generatywno-wegetatywnego.
    Pomidory należy sadzić tak, aby miejsce szczepienia znajdowało się parę centymetrów powyżej gleby. Nawożenie roślin odbywa się tak samo jak w przypadku tradycyjnego prowadzenia pomidora. Bardzo silny system korzeniowy i odporność na choroby odglebowe umożliwia sadzenie szczepionych pomidorów corocznie na tym samym stanowisku. Rośliny możemy prowadzić na jeden lub dwa pędy. W trakcie wzrostu roślin należy systematycznie usuwać wybijające pędy boczne. W okolicach połowy sierpnia należy pomidory ogłowić w celu równomiernego dojrzewania gron. Usuwamy wierzchołki pędów powyżej 2-3 liści nad najwyżej kwitnącym gronem.

    W trakcie uprawy zalecamy nawożenie pomidorów obornikiem przekompostowanym lub suszonym. Można do tego celu  wykorzystywać gotowe mieszanki nawozów mineralnych.

    Podlewanie pomidorów w trakcie sezonu powinno odbywać się systematycznie, 2-3 razy w tygodniu, w trakcie upałów codziennie (generalnie rzadko  a mocno). Należy zwracać uwagę, aby roślin nie zwilżać, a podlewać tylko glebę (idealne jest podlewanie kroplowe). Optymalną porą podlewania są godziny dopołudniowe, aby w razie zwilżenia roślin zdążyły one wyschnąć
    W trakcie produkcji rozsady była wykorzystana tylko ochrona biologiczna przed chorobami i szkodnikami.

    Opisy odmian i zdjęcia

    • Telefon:
      502 381 946

    • ul .Krótka 4,
      62-700 Turek

    O Nas

    Witamy na stronach Szkółki Drzew i Krzewów Kowalski. Od prawie czterdziestu lat zajmujemy się produkcją drzew i krzewów ozdobnych. Nasza działalność obejmuje także profesjonalne projektowanie, zakładanie i pielęgnację terenów zieleni, a w naszych centrach ogrodniczych mogą Państwo zakupić wszystko co niezbędne do zakładania i pielęgnacji ogrodu, a nawet coś więcej.

    Aktualności
    © Copyright 2015 Szkółka Drzew i Krzewów Kowalski.
    projekt i realizacja